Gratis op maat gemaakt
2500 gordijnstoffen en -stalen op voorraad
Alle gordijnen verduisterend leverbaar

Alles wat u moet weten over verduisterende gordijnen

Wat zijn verduisterende gordijnen?

Op dit moment zijn verduisterende gordijnen erg populair. U kunt ze bestellen in veel verschillende kleuren en prints. Verduisterende gordijnen worden voornamelijk gebruikt in slaapkamers, maar u kunt ze ook heel goed in de woonkamer gebruiken. Een verduisteringsgordijn wordt in drie lagen geweven; de voorzijde, de zwarte tussenlaag en de achterzijde. Dit zorgt voor een verduisterend effect, maar de gordijnen zijn niet geheel lichtdicht. Dit betekent dat ze nog steeds een beetje licht doorlaten, al zullen licht gekleurde gordijnen meer licht doorlaten dan donkere gordijnen.

Wanneer is verduisterende stof echt verduisterend?

Wist u dat de meeste stoffen helemaal niet verduisterend zijn, ook niet als de stof erg fijn geweven is? Er blijft altijd een beetje licht door de gaatjes komen. Semi-verduisterende stoffen worden vaak aangeboden als verduisterend, terwijl er nog steeds fel zonlicht doorheen kan schijnen. Wilt u dat uw gordijnen verduisterend zijn? Let hier dan goed op bij de aanschaf van de verduisteringsgordijnen. U dient te allen tijde te kiezen voor gordijnen die compleet verduisterend zijn. Wanneer u kiest voor een verduisterende stof, dan wordt uw kamer behoorlijk donker waardoor u heerlijk kunt slapen. Natuurlijk valt er altijd een klein beetje licht langs de zijkanten van het gordijn of langs de gordijnrails. Vindt u dit een groot probleem, dan zou u altijd kunnen kiezen voor een product direct op het raam, eventueel in combinatie met licht verduisterende gordijnen of overgordijnen verduisterend.

Welke manieren om te verduisteren zijn er?

Wilt u uw overgordijnen verduisterend laten werken? Dan zijn er twee opties; u kunt dit doen met verduisterende stof of u kunt kiezen voor een stof met verduisterende voering.

Gordijnen verduisterend; verduisterende stof

Verduisterende stoffen zijn stoffen die voorzien zijn van een coating op de achterkant. Dit maakt dat de stof van zichzelf al verduisterend is. Het enige nadeel van deze vorm is dat u kleine lichtgaatjes kunt zien waar de stiknaden zitten. Dit is echter in de meeste gevallen geen probleem; de stof blijft verduisterend genoeg.

Gordijnen verduisterend; stof met verduisterende voering

Bijna alle overgordijnen kunnen worden gevoerd met een verduisterend stof. Dit maakt dat u een veel ruimere keuze hebt. U kunt een stof die van zichzelf niet verduisterend is toch verduisterend maken. Voor de voering wordt uiteraard wel extra stof gebruikt, wat het een duurdere optie maakt dan de verduisterende stof uit het eerste voorbeeld. Hier staat tegenover dat u een stof kunt kiezen die u mooi vindt en dat de (licht) verduisterende gordijnen mooier vallen.

Waarom kiezen voor verduisterende gordijnen?

Er zijn een aantal redenen waarom u zou willen kiezen voor verduisterende gordijnen. Allereerst zorgt een donkere kamer voor een betere nachtrust en voorkomt het depressies. Niet alleen slaapt u beter in een donkere kamer, uw kinderen ook! En als uw kinderen goed slapen, slaapt u automatisch ook beter. Wanneer u de kinderkamer voorziet van verduisteringsgordijnen, dan slapen uw kinderen beter in en worden ze minder vaak wakker, met name als ze overdag slapen. Een ander groot voordeel van verduisterende gordijnen is dat ze goed isoleren. In de warme zomermaanden houden ze de warmte buiten en in de winter zorgen ze ervoor dat er niet teveel warmte ontsnapt. U bespaart zo op verwarmingskosten of airco kosten. Gordijnen verduisterend laten werken is dus ook nog eens heel positief voor uw portemonnee. Veel mensen kiezen voor verduisterende gordijnen, omdat ze mooier vallen door de extra stof die is toegevoegd. Daarnaast dempt een verduisterend gordijn het geluid, waardoor u een betere akoestiek in huis krijgt. Tot slot gaan verduisterende gordijnen langer mee; door de extra stof zijn ze beter beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld de zon.

Hoe worden gordijnen verduisterend gemaakt?

Er zijn drie manieren om gordijnen of overgordijnen verduisterend te maken.

1. 100% verduisteringsgordijnen (blackout gordijnen) Overgordijnen verduisterend maken kan door ze aan de achterkant te voorzien van een coating. Dit worden blackout gordijnen genoemd. Blackout gordijnen laten geen licht door, ze zijn dus 100% verduisterend. De voorkant van blackout gordijnen is de gewone gordijnstof, terwijl de achterkant in de meeste gevallen wit is. Het grote voordeel van blackout gordijnen is dat ze 100% lichtdicht zijn (alleen de naden kunnen zichtbaar zijn) en dat ze relatief goedkoop zijn om te maken. Voor blackout gordijnen is er namelijk geen voering nodig. Een nadeel van blackout gordijnen is dat ze wat stugger zijn dan andere soorten gordijnen.

2. 80-90% verduisterende gordijnen (dimout gordijnen)

Een andere manier om gordijnen verduisterend te maken is door ze voor 80 tot 90% verduisterend te maken. Dit soort gordijnen worden dimout gordijnen genoemd. De stoffen voor deze gordijnen worden op een aparte manier geweven met een zwarte tussenlaag. Deze tussenlaag zorgt ervoor dat de stof heel dicht is en daardoor weinig licht doorlaat. Dimout gordijnen zijn in vele kleuren te verkrijgen, de voorkant en de achterkant van deze gordijnen hebben dezelfde kleur. Een voordeel van dimout gordijnen is dat ze relatief goedkoop zijn om te maken, omdat ze geen voering nodig hebben. Een ander voordeel is dat ze redelijk verduisterend zijn en dat er vrij veel keuze is in kleuren en stoffen. Een nadeel is dat ze niet 100% verduisterend zijn en dat ze iets minder soepel vallen.

3. Gebruik maken van verduisterende voering

Wilt u een soepele of lichte stof om gordijnen verduisterend te maken, of wilt u meer keuze hebben? Dan kunt u ervoor kiezen om de gordijnstof te voeren met een blackout of dimout voeringstof. U kunt dit vrijwel met iedere stof combineren, waardoor u heel veel keuze heeft. Het voordeel van gordijnen met verduisterende voering is dat u vrijwel iedere stof kunt combineren met een verduisterende voering en dat de naden hierdoor niet te zien zijn. Een ander voordeel is dat de gordijnen soepel vallen. Een nadeel is dat de gordijnstof duurder is om te maken, aangezien er twee stoffen gebruikt moeten worden. De hoeveelheid stof is ook groter, waardoor dit soort gordijnen minder geschikt zijn als u weinig ruimte heeft of gebruik wilt maken van korte gordijnen.

Welke verduisterende gordijnen passen het beste bij uw slaapkamer?

Welke verduisterende gordijnen kunt u het beste kiezen voor uw slaapkamer? Dit is voor ieder persoon verschillend. De ene persoon wil in een kamer slapen die 100% donker is, een ander vindt het fijn om een wat lichtere slaapkamer te hebben. Voor het kiezen van een verduisterend gordijn dient u rekening te houden met aan welke kant van de kamer het raam zich bevindt. Heeft u een raam op het oosten, dan kiest u misschien sneller voor een gordijn dat 100% verduisterend is. Bevindt uw raam zich aan de noordelijke kant, waar de zon bijna nooit schijnt, dan heeft u wellicht genoeg aan gordijnen die voor 80 tot 90% verduisterend werken. Bij het verduisteren van uw slaapkamer kunt u kiezen uit verschillende soorten verduisterende gordijnen. Vouwgordijnen op maat zijn een goede optie. Deze worden geplaatst in het kozijn en kunt u naar wens omhoog en omlaag trekken. Dit is een handige optie als u niet veel ruimte heeft in de slaapkamer. Overgordijnen verduisterend maken zijn ook een mooie optie. Misschien denkt u bij verduisterende gordijnen vooral aan donkere gordijnen in saaie kleuren, maar tegenwoordig kunt u verduisterende gordijnen in bijna elke stof en kleur krijgen. Dit geldt ook voor licht verduisterende gordijnen. Zo kunt u uw gordijnen helemaal aanpassen aan uw stijl en interieur.

Wat kosten verduisterende gordijnen?

De prijs van verduisterende gordijnen wordt bepaald aan de hand van een aantal verschillende factoren. Allereerst worden de kosten van gordijnen bepaald door de kwaliteit van de stof. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het aantal meter stof dat nodig is om de gordijnen te maken. Het aantal meters stof dat nodig is voor het maken van verduisterende gordijnen is niet gelijk aan de metingen in het huis. Een gordijn wordt namelijk altijd gemaakt met een plooiing. Deze plooien zorgen ervoor dat er meer stof nodig is. Kleine plooien zijn goedkoper dan grote plooien en hoe meer er plooiing zit in een gordijn, des te mooier het resultaat is. Dit ziet u echter wel terug in de prijs. Een andere factor die de prijs bepaalt voor verduisterende gordijnen is de confectie. Het gordijn moet namelijk ook nog gemaakt worden. De prijs van confectie wordt berekend per baan of per meter. Wilt u uw gordijnen uitbreiden met extra opties, zoals bijvoorbeeld een dubbele zoom aan de onderkant van het gordijn? Of een loodveter? Dan zal dit ook van invloed zijn op de prijs. Tot slot wordt de prijs bepaald door de stof die u kiest. Houdt u van natuurlijke materialen, of heeft u graag een bijzondere structuur of dessin? Dan zal de prijs oplopen. Hetzelfde geldt als u het gordijn laat voeren. U kunt ervoor kiezen om een gevoerd gordijn te kopen, of een gordijn met een verduisterende coating. De laatste optie is goedkoper, maar een gevoerd gordijn geeft meer luxe en verduisterd meer dan een gordijn met een verduisterende coating.

Hoe kan ik gordijnen zelf verduisterend maken?

Heeft u al mooie gordijnen en wilt u deze zelf verduisterend maken? Dit kunt u heel eenvoudig doen. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is de gordijnstof die u hiervoor wilt gebruiken, verduisterende stof (dit wordt ook wel blackout stof genoemd en kunt u gewoon kopen bij de bouwmarkt) en gordijnhaakjes. Meet de maat van uw gordijnen op en ga hiermee naar een winkel waar u de blackout stof kunt halen. Gebruik de gordijnhaakjes om de stof tussen uw bestaande gordijn en het raam te hangen; uw gordijnen werken nu verduisterend! Hoewel het een makkelijke manier is om uw gordijnen zelf verduisterend te maken, krijgt u toch het mooiste resultaat als u het overlaat aan specialisten. U kunt dan zelf uw gordijnstof uitkiezen en ze volledig of gedeeltelijk verduisterend laten maken.

Hoe kunt u verduisterende gordijnen het beste wassen?

Wilt u uw verduisterende gordijnen wassen? Heeft u last van vlekken of onaangename geuren in uw gordijnen? Dan wordt het de hoogste tijd om uw gordijnen te wassen. Hoewel het niet één van de leukste klussen is, kan het wassen van uw gordijnen zorgen voor een frisse wind door uw interieur. Het wassen van uw gordijnen zorgt ervoor dat de gordijnen zijn uitstraling behouden. Omdat ieder gordijn gemaakt is van een ander materiaal heeft het ook een andere behandeling nodig. Heeft u een velours gordijn? Dan is het niet verstandig om deze te wassen, u kunt dan het beste kiezen voor stomen. U hoeft uw gordijnen niet vaker dan 1 à 2 keer per jaar te wassen, zo blijven uw gordijnen het langste mooi.

Voor het wassen

Voordat u uw gordijnen gaat wassen is het verstandig om uw gordijnen buiten uit te kloppen, zodat het meeste stof er uit is. Na het uitkloppen zijn uw gordijnen al een stuk frisser, waardoor het misschien helemaal niet meer nodig is om ze te wassen. Lukt het niet om al het stof er uit te krijgen? Dan kunt u het overtollige stof verwijderen met de stofzuiger. Zorg er wel voor dat de stofzuiger op de laagste stand staat, zodat u de stof niet beschadigt. Ziet u er tegenop om uw gordijnen te wassen? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw gordijnen op een mistige of vochtige dag buiten op te hangen. De kans is groot dat uw gordijnen daarna weer lekker fris ruiken, waardoor u ze misschien niet eens hoeft te wassen.

Verduisterende gordijnen wassen

Verduisterende gordijnen kunt u, net als gewone gordijnen, gewoon wassen. Verwijder de haken of breng de haken samen en bindt deze vast in een kussensloop. Het is belangrijk om de gordijnen niet in een te volle wasmachine te wassen; vul de wastrommel voor 1/3e. Om verkleuring van de gordijnen te voorkomen kunt u het beste een fijnwasprogramma en een fijnwasmiddel gebruiken. De kreukels verdwijnen vanzelf als u de gordijnen na het wassen nat ophangt. Vindt u het toch spannend om uw verduisterende gordijnen zelf te wassen? Dan kunt u ze ook naar een stomerij brengen.

Wat zijn de voordelen van verduisterende gordijnen?

Heeft u er last van dat er teveel licht in uw slaapkamer schijnt? Dan zijn verduisterende of licht verduisterende gordijnen een perfecte oplossing. Een totaal duistere omgeving biedt u ’s nachts ontzettend veel rust. Het feit dat u écht helemaal niets meer kunt waarnemen in de slaapkamer zorgt (meestal) voor een diepe nachtrust. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het slapen in een aardedonkere kamer zorgt voor een meer intense slaap; u komt beter tot rust, slaapt dieper en u heeft hierdoor minder kans op depressieve gevoelens.

Voordelen van verduisterende gordijnen

· Verduisterende gordijnen zijn altijd effectief. De gordijnen verliezen hun werking nooit, ook niet als er een lantaarnpaal de slaapkamer in schijnt; · Als ze niet dubbel gevoerd zijn, zijn semi-verduisterende gordijnen makkelijker op te hangen of van een gordijnrails af te halen. Dit komt omdat ze vervaardigd zijn van een relatief lichte stof; · Verduisterende gordijnen werken isolerend; ze houden in de zomer de warmte buiten en in de winter de warmte binnen; · Zijn de gordijnen dubbel gevoerd? Dan werken ze ook nog eens geluiddempend. Dit komt zeer goed van pas als u bijvoorbeeld langs een drukke weg woont; · Verduisterende gordijnen zijn niet alleen verkrijgbaar in gordijn vorm, maar ook rolgordijnen of plisségordijnen zijn als verduisterende gordijnen verkrijgbaar. De keuze is dus groot.

Goede verduisterende gordijnen kopen bij Kindergordijnen.nl

Wilt u goede verduisterende gordijnen kopen? Dan bent u bij Kindergordijnen.nl aan het juiste adres! Wij bieden een groot assortiment stoffen waarvan u bij ons gordijnen op maat kunt laten maken. Wij doen dit overigens geheel gratis. Deze gordijnstoffen zijn in sommige gevallen al licht of half verduisterend. U kunt echter altijd kiezen voor volledig verduisterende gordijnen. U doet dit door in het bestelmenu de keus te maken voor ‘verduisterende voering toevoegen’. Wij voorzien de stof dan van extra isolerend materiaal. U kunt in het menu kiezen voor half verduisterend of voor volledig verduisterend. Wij raden u aan om te kiezen voor volledig verduisterend als u goede verduisterende gordijnen wilt hebben. Let op: U kunt een knipstaal van een bepaalde stof bestellen. Zo kunt u bepalen wat de werkelijke kleuren zijn en om wat voor stof het gaat. Deze knipstaal is echter niet voorzien van het isolerende materiaal. Na het bestellen gaan wij aan de slag om uw gordijnen te voorzien van de extra laag isolatie. Natuurlijk maken wij de gordijnen ook geheel op maat en we voorzien ze van de gewenste embrasse, plooien en bevestigingsmethode. Zo kunt u de gordijnen onmiddellijk ophangen als u ze thuis ontvangen heeft. Bij elk afzonderlijk type gordijnstof wordt in de webshop de verwachte levertijd aangegeven. Heeft u vragen over onze verduisterende gordijnen of over onze diensten? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Heb je een vraag?